|
Dodatek do mieszkania
|
|
03-03-2011, 20:59
|
|||
|
|||
|
Dodatek do mieszkania
czy jako studentowi należy mi się jakiś dodatek do wynajmowanego mieszkania.
jak go otrzymać ? |
|||
|
03-08-2011, 01:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-08-2011 01:14 przez Weronika.)
|
|||
|
|||
RE: Dodatek do mieszkania
(03-03-2011 20:59)biedny napisał(a): czy jako studentowi należy mi się jakiś dodatek do wynajmowanego mieszkania.Witaj! Wszystko zależy od twoich dochodów, jeśli są one niskie lub nie masz ich wcale, to jak najbardziej należy ci się dodatek do mieszkania tzw. bostadsbidrag. Nawet jeśli studiujesz i pobierasz pożyczkę od państwa tzw. studiemedel tez możesz się obiegać o te dodatkowe pieniążki. Żeby otrzymać bostadsbidrag musisz wypełnić formularz ze strony Försäkringskassan (ansökan om bostadsbidrag). Czas oczekiwanie to ok 30 dni. Wiecej dowiesz sie z polskojęzycznej wersji strony Försäkringskassan po polsku. Powodzenia
|
|||
|
06-19-2011, 10:28
|
|||
|
|||
|
RE: Dodatek do mieszkania
Witam,
sam będę studiował w Szwecji więc próbowałem się trochę zorientować, jednak wydaje mi się że nic studentowi z UE się nie należy. Czytając dokumenty na stronie ESN (dotyczy studiemedel) zrozumiałem, że jeśli jesteś z UE i przyjeżdzasz w celu odbycia studiów (a nie np. pracy i później zaczynasz studia), ta pomoc finansowa się nie należy (zakładając że nie masz innych powiązań ze Szwecją). Natomiast na stronie Försäkringskassan w dokumencie po polsku jest taki zapis: Cytat:Osobom przybyłym do Szwecji w celu odbycia nauki lub studiów na ogół nie przysługuje zasiłek mieszkaniowy. Wyjątek zachodzi w stosunku do osób przyjeżdżających z innych krajów skandynawskich. Zasiłek mieszkaniowy może jednak przysługiwać, gdy osoba studiująca zamelduje się tutaj na okres nauki lub studiów. Jednak już w wersji angielskiej brzmi trochę inaczej: Cytat:If you come to Sweden to study, you cannot normally receive housing allowance. However, one exception is if you come from another Nordic country. Provided that you register in the population register during your study period, you may be entitled to housing allowance. Wydaje mi się że ostatnie zdanie dotyczy studentów z krajów nordyckich. Może ktoś to potwierdzić? |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości