|
Sprawy urzędowe - co po kolei?
|
|
06-04-2011, 13:17
|
|||
|
|||
|
Sprawy urzędowe - co po kolei?
Moim celem jest osiedlenie się w Szwecji na stałe. Jednak przeglądając różne fora, znalazłam całą masę nieuporządkowanych informacji i już całkiem się w tym pogubiłam.
Co zrobić w przypadku wyjazdu z mężem - on będzie miał legalną pracę na pewno, ja - jeszcze nie wiem. Język znamy w zakresie baardzo podstawowym i jesteśmy zainteresowani kursem SFI. I czy w związku z pobieraniem nauki mamy szansę na jakiś zasiłek? No i główne pytanie - co po kolei jeśli chodzi o sprawy urzędowe (pozwolenie na pobyt, itd.)? |
|||
|
06-04-2011, 13:54
|
|||
|
|||
RE: Sprawy urzędowe - co po kolei?
(06-04-2011 13:17)aneta napisał(a): Moim celem jest osiedlenie się w Szwecji na stałe. Jednak przeglądając różne fora, znalazłam całą masę nieuporządkowanych informacji i już całkiem się w tym pogubiłam. Jeżeli jedno z was będzie miało legalna prace to pracodawca wam wszytko załatwi. Jak będzie mieli numery presonalne to bez problemu pójdziecie na kurs sfi. Podczas nauki w sfi nie należy się zasiłek. Jedyny zasiłek jaki możecie otrzymać to bostadbidrog ( dodatek mieszkaniowy) ale musicie spełnić kilka kryteriów. Ogłoszenia nieruchomości |
|||
|
06-25-2011, 12:50
|
|||
|
|||
|
Z tego co wiem na SFI w dużych miastach są duże kolejki - czeka się rok albo i więcej. Czy to prawda?
|
|||
|
07-15-2011, 23:20
|
|||
|
|||
|
zależy od komuny ja w eskilstunie czekałem 30 dni
|