Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Koszty leczenia w Szwecji
07-18-2011, 15:39
Koszty leczenia w Szwecji
Witam,

z tego co wiem obywatel EU który wyrobi personnummer w Szwecji ma takie same prawa do opieki zdrowotnej co Szwed, czyli koszty są zryczałtowane. Czy to prawda? Czy mógłby ktoś podać orientacyjne ceny popularnych usług, jak wizyta kontrolna u okulisty, stomatologa, lekarz pierwszego kontaktu itd?
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Reklamy:
07-18-2011, 21:00
RE: Koszty leczenia w Szwecji
(07-18-2011 15:39)Karol napisał(a):  Witam,

z tego co wiem obywatel EU który wyrobi personnummer w Szwecji ma takie same prawa do opieki zdrowotnej co Szwed, czyli koszty są zryczałtowane. Czy to prawda? Czy mógłby ktoś podać orientacyjne ceny popularnych usług, jak wizyta kontrolna u okulisty, stomatologa, lekarz pierwszego kontaktu itd?

Witaj, jest w tym czesc prawdy, a mianowice zalezy na jakich zasadach otrzymany zostal personnummer. Jezeli zostal on nadany na podstawie otrzymania pracy, to rzeczywiscie prawo do opieki zdrowotnej jest takie samo, jakie otrzyma Szwed. Försäkringskassan, to organizacja ktora zajmuje sie ubezpieczeniami socjalnymi, i to ona niezaleznie od migrationsverket podejmuje decyzje o tym, czy naleza nam sie swiadczenia socjalne. A wiec przykladowo, gdy personnumer zostal nadany na podstawie sambo( zarejestrowany zwiazek partnerski), a osoba ktora go otrzymala, nie ma wedlug fk wystarczajacych srodkow do utrzymania, to niestety nie ma ona prawa do darmowej opieki w Szwecji. Jest to dosc skomplikowane, i wszystko wychodzi w "praniu" , minowicie, gdy wypelnimy i wyslemy wniosek o zarejestrowanie sie w fk.
Jezeli chodzi o koszty dla przecietnego szweda to:
- wizyta u lekarza panstwowego pierwszego kontaktu to koszt kazdorazowo 100kr bez wzgledu na np. chorobe czy wiek
- opieka dentystyczna jest platna calosciowo od 18 roku zycia, natomiast sa dostepne rozne ulgi od FK. n.p
Cytat:Är du 30-74 år är tandvårdsbidraget 300 kr under två år.
Är du 20- 29 år är tandvårdsbidraget 600 kr under två år
Är du 75+ är tandvårdsbidraget 600 kr under två år.

För tandvård upp till 3 000 kronor betalar du fullt pris (gäller för vuxna).
För tandvård på 3 001-15 000 kronor får du 50 procent av kostnaden i ersättning.
För tandvård över 15 000 kronor får du 85 procent av kostnaden i ersättning.

-koszt badania wzroku to od 400 kr w gore, tak jak w polsce sa tu rowniez promocje, np. darmowe badanie przy kupnie okularow.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
07-19-2011, 17:24
Dzięki za szczegółową odpowiedź. A czy jak jadę w celu studiów (bo wtedy chyba na tej podstawie dostanę personnummer), nie mam prawa do opieki zdrowotnej? Czy prawo nabieram dopiero później, wraz z rozpoczęciem pracy?
07-19-2011, 19:36
To Försäkringskassan podejmuje decyzje. Bo przeciez aby studiować w szwecji musisz mieć na to srodki. Jedziesz sam czy wymiana ?
07-22-2011, 11:47
Sam, 2 lata studia magisterskie. Trochę źle przeczytałem, bo z tego co rozumiem jako student z UE personnummer wyrobię na podstawie "right of residence" które z kolei migrationsverket mi wystawi jak dam papierek z uczelni.

Z tego dokumentu wynika że jeśli zarejestruję się w Population Register to będę miał pełne prawa do opieki zdrowotnej. Czy zarejestrowanie się w Population Register to to samo co otrzymanie personnummer?
07-25-2011, 00:33
(07-22-2011 11:47)Karol napisał(a):  Sam, 2 lata studia magisterskie. Trochę źle przeczytałem, bo z tego co rozumiem jako student z UE personnummer wyrobię na podstawie "right of residence" które z kolei migrationsverket mi wystawi jak dam papierek z uczelni.

Z tego dokumentu wynika że jeśli zarejestruję się w Population Register to będę miał pełne prawa do opieki zdrowotnej. Czy zarejestrowanie się w Population Register to to samo co otrzymanie personnummer?

Z tej broszury wynika, iz jesli bedziesz zameldowany pod konkretnym adresem szwedzkim i bedziesz studenten, wtedy nalezy ci sie dokladnie taka sama pomoc jaka otrzyma przecietny szwed. natomiast jezeli nie bedziesz zameldowany, otrzymasz pomoc medyczna tylko w sytacjach, gdy bedzie ci ona niezbedna. Population register z tego co sie orientuje to troche bledne okreslenie "zameldowania", nie ma ono nic wspolnego z personnummer. Twoje studia trwaja powyzej roku, wiec na pewno bedziesz mogl sie zameldowac. Wiecej na ten temat przeczytasz na stronie Skatteverket .
Powodzenia na studiach Smile
07-25-2011, 01:07
To wiele wyjaśnia, dzięki serdeczne za pomoc Weronika Smile.
07-25-2011, 01:19
(07-25-2011 01:07)Karol napisał(a):  To wiele wyjaśnia, dzięki serdeczne za pomoc Weronika Smile.

Nie ma sprawy, jak masz wiecej pytan, pisz smialo Smile
08-13-2011, 19:46
Chciałem przy okazji sprostować moją wcześniejszą wypowiedź, student z UE nie musi najpierw iść do Migrationsverket aby wyrobić personnummer. Poszedłem do Skatteverket i jedyne co musiałem dać to paszport / dowód i coś z uczelni (nawet za bardzo nie wnikali co Tongue). Do Migrationsverket można iść w przeciągu 3 miesięcy.
Odpowiedz 

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości