Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dofinasowanie nauka szwedzkiego - SFI Bonus
02-07-2012, 00:43
Dofinasowanie nauka szwedzkiego - SFI Bonus
Witajcie, jestem tu calkiem nowa i nie wiem czy dobrze, że sie wklejam w ten watek, ale szukam pewnej informacji..Otoż..

Od znajomego Szweda mam informacje, że jak do Szwecji przyjezdza imigrant z UE, zamieszka u Szweda (Szwed potwierdza ten fakt w urzędzie imigracyjnym) i idzie do szkoły, żeby uczyc sie szwedzkiego języka to może dostać dofinansowanie (ponoć 6300 sek) od państwa. Czy ktoś z tutejszych forumowiczów może te informację potwierdzić? Czy to jest prawda? Jesli to prawda to czy jest to jednorazowa zapomoga czy też wypłacana co miesiąc i przez jak długi okres czasu? I jesli to prawda to czy to dofinansowanie zostaje przyznane z automatu po zapisaniu sie do szkoły czy tez trzeba spelniać jakies konkretne warunki? Jakie? Bardzo proszę o konkretne informacje.

Za kazdą z góry dziekuję
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
02-07-2012, 13:34
RE: Dofinasowanie nauka szwedzkiego - SFI Bonus
To o co pytasz nazywa się SFI Bonus ( http://www.doszwecji.pl/thread-171.html)
Musisz otrzymac co najmniej g z wszytkich czesci kursu B ,C ,D i zaliczyć go w terminie ktrótszym niż rok .

1B - 6000 kronor.
2C -8000 kronor.
3D - 12 000 kronor.

Jest to jednorazowy bonus wypłacany po zakończeniu kursu, wolny od podatku.
02-07-2012, 13:39
Otrzymanie SFI bonus zalezy rowniez od rodzaju posiadanego prawa do pobytu. Europejczycy z reguly, po przyjezdzie do Szwecji otrzymuja uppehållsrätt, ktory nie daje prawa do SFI bonus. Natomiast gdy, przeprowadzisz sie do szwedzkiego obywatela i bedziecie sambo ( zwiazek zarejestrowany) powinnas otrzymac uppehålltillstånd, ktory daje mozliwosc pobrania SFI bonus. Wiecej informacji znajdziesz rowniez na stronie Migrationsverket.
02-07-2012, 21:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2012 22:03 przez megea.)
(02-07-2012 13:39)Weronika napisał(a):  Otrzymanie SFI bonus zalezy rowniez od rodzaju posiadanego prawa do pobytu. Europejczycy z reguly, po przyjezdzie do Szwecji otrzymuja uppehållsrätt, ktory nie daje prawa do SFI bonus. Natomiast gdy, przeprowadzisz sie do szwedzkiego obywatela i bedziecie sambo ( zwiazek zarejestrowany) powinnas otrzymac uppehålltillstånd, ktory daje mozliwosc pobrania SFI bonus. Wiecej informacji znajdziesz rowniez na stronie Migrationsverket.

Czy przez sambo mam rozumiec ze to jest związek na zasadzie konkubinatu? Konkubinat jest w Szwecji legalny i "rejestrowalny"?
A wiecie jakie są za i przeciw takiego szwedzkiego sambo?

A wracając do mojego pytania to wygląda na to że moj znajomy Szwed nie do końca powiedział mi prawdę jak sprawy się mają.

(02-07-2012 13:34)Szwecja napisał(a):  To o co pytasz nazywa się SFI Bonus ( http://www.doszwecji.pl/thread-171.html)
Musisz otrzymac co najmniej g z wszytkich czesci kursu B ,C ,D i zaliczyć go w terminie ktrótszym niż rok .

1B - 6000 kronor.
2C -8000 kronor.
3D - 12 000 kronor.

Jest to jednorazowy bonus wypłacany po zakończeniu kursu, wolny od podatku.

Tzn, ze każdy poszczególny poziom musze zaliczyc w terminie krótszym niż rok czy te wszystkie poziomy w 1 rok? Bonusy sa wypłacane po zaliczeniu każdego poziomu?
I czy obywatele z UE tez mają możliwośc otrzymać taki bonus?..bo juz gdzieś czytałam że tylko ci spoza UE mają ..
02-07-2012, 22:37
(02-07-2012 21:34)megea napisał(a):  Czy przez sambo mam rozumiec ze to jest związek na zasadzie konkubinatu? Konkubinat jest w Szwecji legalny i "rejestrowalny"?
A wiecie jakie są za i przeciw takiego szwedzkiego sambo?

A wracając do mojego pytania to wygląda na to że moj znajomy Szwed nie do końca powiedział mi prawdę jak sprawy się mają.

Tak sambo jest to konkubinat który jest legalny i rejestrowalny w Szwecji.
Nie ma za i przeciw! albo jest sie z kimś w związku albo nie (Migrationverket dogłebnie sprawdza kazdy związek przed nadaniem prawa pobytu)!

Cytat:Tzn, ze każdy poszczególny poziom musze zaliczyc w terminie krótszym niż rok czy te wszystkie poziomy w 1 rok? Bonusy sa wypłacane po zaliczeniu każdego poziomu?
I czy obywatele z UE tez mają możliwośc otrzymać taki bonus?..bo juz gdzieś czytałam że tylko ci spoza UE mają ..

Nie cały kurs musisz zaliczyć w krócej niż 12 miesięcy.
Bonus jest wypłacany do 3 mcy po zakonczeniu kursu.
Maksymalna kwota to 12000 kr.
Weronika już ci napisała kto dostaje SFI bonus ( typ pozowlenia na pobyt)

Ogłoszenia nieruchomości
02-08-2012, 00:05
Cytat:Tzn, ze każdy poszczególny poziom musze zaliczyc w terminie krótszym niż rok czy te wszystkie poziomy w 1 rok? Bonusy sa wypłacane po zaliczeniu każdego poziomu?

Cytat:Nie cały kurs musisz zaliczyć w krócej niż 12 miesięcy.
Bonus jest wypłacany do 3 mcy po zakonczeniu kursu.
Maksymalna kwota to 12000 kr.
Weronika już ci napisała kto dostaje SFI bonus ( typ pozowlenia na pobyt)

Nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam..
Czyli załóżmy ze jak 1B zalicze w ciągu 1 roku to dostane 6000kr, jak 2C zajmie mi wiecej niż 1 rok to nic nie dostane, a jak 3D też zaliczę w mniej niż 1 rok to mi wpadnie 12000kr???
Tak to działa? Czy jakos inaczej?
02-08-2012, 01:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-08-2012 01:58 przez koniq.)
Widzisz to jest troszke bardziej skomplikowane .
Sa różne drogi na SFI w zależności od szybkosci i umiejetności uczenia sie !

SFI składa sie z Kursów A , B , C , D.
A - wprowadzenie 5 tyg
B -20 tygodni
C- 20 tygodni
D- 14 tygodni

Droga 1 A + B - 6000 kr
Droga 2 B + C - 8000 kr
Droga 3 C + D - 12000 KR

Aby dostać jakie kolwiek pieniadze musisz zaliczyć wybraną drogę ( nauczyciel moze po A wysłac cie do B bo tak bedzie uważał) w czasie krótszym niż 12 mcy. Podane kwoty się nie sumują.

Ogłoszenia nieruchomości
Odpowiedz 

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości